11.png

 

 

Onze Facebook berichtenklein

Gedragsproblemen bij katten

Arida Gerdessen paraveterinair

In onze klinieken kunnen wij in geval van probleemgedrag bij katten gebruik maken van de expertise van Arida Gerdessen. Vanaf september 1998 is zij paraveterinair dierenartsassistente in Dierenkliniek Gorinchem (dierenziekenhuis). Katten hebben haar altijd geboeid, en sinds een aantal jaar houd zij zich bezig met probleemgedrag van katten. Zelf heeft ze ook meerdere katten in huis. Haar opleiding voor Paraveterinair dierenartsassistente heeft ze gevolgd in het Groenhorst college te Barneveld en de opleiding tot kattengedragstherapeute bij Tinley.

 

Probleemgedrag bij katten

Er zijn 2 verschillende soorten 'probleem' gedrag van katten. Het soorteigen natuurlijk gedrag dat door de eigenaar als probleemgedrag wordt ervaren en abnormaal gedrag dat vaak niet wordt herkend en onderschat wordt door de eigenaar.

 1. Soorteigen natuurlijk gedrag is het gedrag dat een kat uitvoert en is doelgericht, de kat heeft een reden voor het gedrag dat hij uitvoert.
 2. Bij abnormaal gedrag is dit niet meer het geval, het gedrag staat niet (meer) in relatie tot het bereiken van een bepaald doel. De frequentie of duur van het gedrag is (zeer) sterk toe- of afgenomen.

Enkele voorbeelden van 'probleemgedrag' wat door gedragstherapie te behandelen is zijn:

 • Stereotypieën (zoals staart jagen)
 • Agressie (er zijn veel verschillende soorten agressie zoals angst agressie)
 • Zelf beschadigend gedrag
 • Markeren (sproeien / krabben aan objecten)
 • Omgericht gedrag
 • Onzindelijkheid (urine/ontlasting)
 • Denkbeeldig prooivang gedrag
 • Psychogene kaalheid
 • Abnormale reactiviteit  (plotseling activiteit, vanuit het niks)
 • Idiopatische cystitis (blaasontsteking zonder aanwijsbare oorzaak)
 • Stress
 • Vocaliteit (extreem mauwen)

Dit zijn enkel voorbeelden, maar er bestaat natuurlijk veel meer probleemgedrag, wat goed te behandelen is met gedragstherapie. Gedragstherapie is intensief en vraagt veel tijd en zorg van de eigenaar. Maar de tijd wordt vrijwel altijd beloond met het slagen van een therapie.

kwade katten

 

Medische problemen

Belangrijk is dat de kat eerst door een dierenarts is nagekeken, zodat alle medische oorzaken zijn uitgesloten (zoals pijn bij agressie, blaasontsteking bij onzindelijkheid). Is er een medische oorzaak voor het gedrag dan zal dit eerst verholpen moeten worden en kan als het nodig is een therapie gestart worden. Het is mogelijk dat u terugverwezen wordt naar een dierenarts tijdens een behandeling om de gezondheid van de kat voorop te stellen.

De eigen dierenarts krijgt een uitgebreid verslag van uw kat en de therapie, als u daar toestemming voor geeft. Mocht er gedragsmedicatie voorgeschreven worden, zal uw dierenarts daar altijd van op de hoogte gesteld worden.

kwade katten

 

Werkwijze

Voor gedragsproblemen is het noodzakelijk om erachter te komen waarom de kat het gedrag uitvoert, oftewel de oorzaak van het probleem. Tijdens het eerste telefoongesprek met Arida kunt u in het kort wat het probleem is. Deze "intake" is gratis, aan navolgende consulten zijn kosten verbonden. Na het telefoongesprek stuurt Arida een vragenlijst toe om alvast informatie over het probleemgedrag te verkrijgen. Het is fijn als ze deze lijst zo snel mogelijk terug gestuurd/gemaild krijg zodat ze zich alvast kan inlezen in het probleem en zich goed kan voorbereiden. Daarna wordt er een afspraak met u gemaakt, bij u thuis of op het spreekuur. Voor de meeste gedragsproblemen is het nodig om de situatie met eigen ogen te bekijken, dit zal met u besproken worden. Het probleemgedrag wordt dan uitgebreid bekeken en besproken. Hierna krijgt u een uitgebreid verslag van het bezoek en therapieplan voor het gedragsprobleem afgestemd op u kat en thuissituatie. Hierna krijgt u nog zes weken begeleiding van het probleem.

Voor vragen over het gedrag van u kat, of voor kleine problemen kan Arida u vaak telefonisch of per mail helpen met adviezen. Maandag, donderdag en vrijdag kunt u haar overdag bereiken op 0183-624637 of dagelijks per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven nieuwsbrief

kitten